A burgonya világszerte alapélelmiszerként szolgál, de története során már pusztító járványok sújtották, mint például az 1800-as évek hírhedt írországi burgonyavésze. A súlyos éhínség sokakat kényszerített elvándorlásra, és máig érezteti hatását Írország kultúrájában és történelmében.
Napjainkban is veszély leselkedik erre a népszerű növényre. A klímaváltozás, valamint a növényvédő szereknek ellenálló kártevők, például a burgonyabogár és a peronoszpóra egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a vetésekre. A videó kitér arra, hogy az éghajlatváltozás nemcsak a kártevők elszaporodását segítheti, hanem magukat a burgonyanövényeket is érzékenyebbé teszi a környezetváltozásokra.
Felmerül a kérdés: hogyan próbálják meg a gazdák és tudósok elkerülni, hogy újra megtörténjen a múlt tragédiája? Hagyományos és modern megoldások is szóba kerülnek, a génmódosítástól kezdve a természetes mikrobák alkalmazásáig vagy a fajtagyűjteményekig. Izgalmas kísérletek és kutatás-fejlesztési eredmények felvillantásával ad gondolkodnivalót a nézőnek.