A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 42 perc

Világkörüli gombóckóstoló hat ételrajongóval

Hat ételkedvelő izgalmas utazásra indul, hogy megkóstolja és pontozza a világ legismertebb gombócait Ázsiától Dél-Amerikáig és Európától Afrikáig.

Az epizód hat szenvedélyes ételkedvelő szereplővel indul, akik különféle nemzetek híres gombócait (dumplingjeit) kóstolják és értékelik. Különböző kultúrákból származó ételek kerülnek terítékre, miközben a résztvevők megvitatják a gombócok eredetét, és felidézik saját élményeiket, ízléseiket.

Kína legendás dim sumjától kezdve egy ízesített fekete szezámmagos desszertig, Itália ravioliján át egészen Ausztria, Brazília, Korea, Jamaica, India, Dél-Afrika és az Egyesült Államok ikonikus gombócaiig számos formával, töltelékkel és elkészítési móddal találkoznak. Az epizód során a nézők megtudhatják, hogy egyes gombócok hogyan születtek történelmi szükségletekből vagy éppen vallási okokból, mint például a böjt idején az édes, töltött osztrák „germknödel”, illetve a vegán koreai mandu eredete.

Változatos elkészítési módok, világszerte népszerű fűszerek, összetevők és étkezési szokások bontakoznak ki, miközben a csapat megkérdőjelezi a „dumpling” pontos definícióját is. Hol húzódik a határ a töltött és töltetlen tészták között? Mitől lesz egy étel univerzális, és hogyan igazodik az adott táj gasztronómiájához?