A
A

Csak YouTube-on nézhető meg

  • Angol
  • Magyar
  • 27 perc

Világkonyhai technikák otthoni próbája: gőzpréssel, pashmakkal és homoksütéssel

Különféle nemzetközi konyhai eljárásokat próbál ki három lelkes szakács, hogy megtudják, mennyire kivitelezhetők és milyen élmény házilag alkalmazni őket.

Ebben a szórakoztató gasztronómiai videóban különféle, világszerte ismert, ám otthon ritkán kipróbált főzési technikákat vesznek górcső alá, amelyeket a résztvevők jelentős részben most próbálnak először.

A skandináv és német gyökerekkel rendelkező gőzpréselős gyümölcslékészítés során az alapanyagokat hámozás és víz hozzáadása nélkül, magas hőmérsékleten, gőzzel nyerik ki. Ez a módszer nemcsak nagyobb hozamot, hanem egyedi, meleg aromájú italokat is eredményez, felvetve a kérdést: mennyiben tér el az így nyert lé a hagyományos hideg préselt változatoktól?

Következőként Irán tradicionális édessége, a pashmak kézi készítése kerül előtérbe, amely hasonlít a vattacukorhoz, de elkészítése jóval bonyolultabb – a videó szereplői több ezer szálat próbálnak húzni egy kemény cukor „korongból”. Vajon mennyire nehéz tökéletes végeredményt elérni házilag, és miben különbözhet az eredeti, üzemi változattól?

Kínai tofu bőr, más néven yuba is terítékre kerül; annak elkészítése során a forró szójatej felszínén képződő vékony hártyát kell óvatosan leszedegetni. Hogyan viselkedik ez a növényi alapú „húshelyettesítő”, és milyen trükkökre van szükség, hogy otthoni kísérletezők is jó eredményt érjenek el?

Végül indiai eredetű homoksütés következik: a forró fekete homokban például mogyorót vagy puffasztott gabonát készítenek, alternatívát mutatva a hagyományos sütési, pirítási módszerekre. Felvetődik, hogy mennyi ízbeli és textúrabéli eltérés tapasztalható a megszokott technikákhoz képest, illetve mennyire elérhetőek ezek a különleges eljárások egy átlagos konyhában.