Egyre többször hallani mostanában az úgynevezett ‘egészséges kávéról’ – vajon tényleg létezik olyan, hogy egyik kávé jobbat tesz az egészségünknek, mint a másik? A videó az egészségtudatos kávéfogyasztással kapcsolatos trendeket és reklámokat járja körül. Szóba kerülnek azok a márkák, amelyek azt állítják, hogy ‘toxinmentes’ vagy kifejezetten egészséges kávét kínálnak, valamint az ezzel kapcsolatos marketingtrükkök.
Felvetődik a kérdés: milyen tényleges káros anyagokat – például mikotoxinokat vagy nehézfémeket – tartalmazhat egy hagyományos kávé, és milyen mennyiségben? A videó készítője több ismert bolti és specialty (különleges minőségű) kávét vizsgál laboratóriumban, hogy kiderüljön, valóban kimutathatók-e a hirdetett problémák, vagy inkább a marketing generálja a félelmeket.
Külön fókuszt kapnak azok a vegyületek is, amelyek egészségügyi szempontból előnyösek lehetnek a kávéban, például a klorogénsavak (fenolos vegyületek). Érdekes kérdéseket vet fel a videó azzal kapcsolatban, hogy vajon a pörkölés, az alapanyagok, vagy éppen a fogyasztói ízlés határozza-e meg, mennyit kapunk ezekből a jótékony anyagokból. Végül az is felmerül, hogy ki, milyen mérés vagy információ alapján hozhat jó döntést, ha valóban fontos neki a kávé egészségessége.










