A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 25 perc

Vakkóstolás: Eredeti vs. utánzat az otthoni konyhában

Két otthoni szakács vakon kóstol csaló és valódi összetevőkkel készült ételeket – de vajon valóban felismerik az eredetit?

Két lelkes otthoni szakács vakon kóstol össze ikonikus ételeket, ahol az egyik változat eredeti, míg a másik utánzat összetevőket tartalmaz. Az ízek, textúrák és illatok alapján kell megkülönböztetniük, melyik az igazi és melyik a csaló alapanyag.

Az első körben a juharszirup kerül terítékre: vajon ki tudják szűrni a valódi juharszirupot az olcsó, rizsszirupos változat közül? Az érzékszervek hogyan tudnak megbirkózni az ismerős, de csaló ízekkel?

Egy másik kihívásban a vanília kap szerepet: a természetes magvak vagy az esszencia bizonyul erősebbnek, karakteresebbnek? Meglepő tények derülnek ki a vanília helyettesítőiről és azok előállításáról is.

Az intenzív ízek mentén haladva, a harmadik forduló a wasabi és a tormás utánzatok közötti különbségeket feszegeti. Felmerül a kérdés: mennyire képesek a megszokott impulzusok elválasztani a valódi, komplex, gyorsan múló élményt az imitált, tartós csípősségtől?

Végül a fahéj labirintusában a valódi „cinnamon verum” és a gyakrabban használt, olcsóbb cassia is bemutatkozik. Vajon mennyire vagyunk tudatában annak, hogy hétköznapjainkban melyiket fogyasztjuk, és felismerhető-e a különbség állagban vagy ízben?

Az egész videó során visszatérő motívum, hogy mi alapján hozzuk meg vásárlói döntéseinket, mit vásárolunk meg ösztönösen, és mennyit számít az ár vagy a megszokás az „igazi” ízélményhez képest.