A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 13 perc

Új kávépörkölési módszer: őröljük meg a zöld kávét a pörkölés előtt?

Merész ötlet: mi történik, ha a zöld kávét először megőröljük, majd így pörköljük meg? Az alkotó kísérletek és szakmai visszajelzések mentén járja körül, lehet-e újítani a kávékészítés hagyományos módszerein.

Az alkotó egy izgalmas kávékísérlettel rukkol elő. Felveti a kérdést, mi történne, ha a zöld (nyers) kávébabot először megőrölnénk, majd az így kapott darabokat pörkölnénk, és végül újra őrölnénk. A hagyományos kávépörkölési folyamatokat állítja szembe ezzel a szokatlan módszerrel: vajon az egyenletesebb hőeloszlás miatt javulhat-e a kávé íze, vagy technológiai akadályokba ütközünk?

A videó több kísérlettervvel és próbálkozással vezeti végig a nézőt, megvizsgálva, mennyire nehéz zöld kávét őrölni, és hogyan viselkednek az apró kávédarabok a pörkölés során. Többször említik, hogy az eljárás során kevesebb őrlési „finom részecske” (fines) képződik, ami elméletileg jó hatással lehet a kész italra. Felvetődik azonban a kérdés, hogy az így pörkölt kávé tényleg jobb lesz-e, vagy az aromák elillannak a hosszadalmas folyamat alatt.

Megjelennek további témák is, mint például a kávépörkölés fizikája és technikája, a szemcseméret változatosságából adódó problémák, valamint a piacon lévő, alacsony minőségű „triage” zöldkávé darabok sorsa. Szakértők, más kávéfanatikusok és Instagram-kísérletek példái is előkerülnek, mind azt sugallva, hogy a kávé világában még rengeteg a felfedezésre váró titok. Végül provokatív kérdésként marad: vajon tényleg lehet forradalmasítani a kávékészítés megszokott lépéseit?