Tíz különböző ország séfjei mutatják be, hogyan készítik el a rántottát, vagyis a tükörtojást saját hagyományaik és technikáik szerint. Minden séf sajátos különbségeket hangsúlyoz, legyen az a választott zsiradék, a főzőedény típusa, a fűszerezés vagy a tojás elkészítésének végső állaga.
Az amerikai változatnál a tökéletes arányok, hőfok és a roppanós szélű tojás kerül fókuszba. Kínai stílusban nagyon forró wokban, bőséges olajban, pillanatok alatt készül el a ropogós és illatos tojás, amelyet szójaszósz és újhagyma tesz teljessé az ízélmény érdekében. Franciaországban a tükörtojást gyűrűkben, tisztított vajjal készítik, sütőben fejezik be, hogy egy különleges ‘tükör’ fényt kapjon a sárgája.
Japánban a medamayaki egyesíti a bacon zsíros alapját a tojás színes rétegeivel: sárga, fehér és barna, szigorúan szójaszósszal tálalva. Mexikóban az oaxacai hoja santa levele adja az étel különlegességét és egyedi ízét, ahol a tojás a levél tetején, komalon készül.
A nigériai rántottában szaftos zöldségek és alaposan átsütött, fehér tojás dominál, míg Törökországban a sujuk kolbász fűszeres zsírjában készülnek a tojások, családi közös tálalással. Indiában a ghee, vagyis tisztított vaj adja a pirult kérget, ahol a kísérő kifli és fűszeres csirkehús rántottával, gazdag rétegek társulnak. Egy algériai tagine a lassú párlás és különleges fűszerek világába visz el, míg Ecuadorban lard és chicharrón ízesíti a bolont, amely mellé kétoldalról világosra sült tojás kerül.
A videó során kiderül, mennyire eltérhet egy egyszerű étel elkészítési módja a nemzeti szokások, kulturális háttér és családi hagyományok nyomán, és hogy a rántotta is kínálhat izgalmas, új ízélményeket a világ minden táján.