Az ókori görög filozófia egyik ágának, a sztoicizmusnak az alapítója, Zénón, nemcsak életmódjában, de étrendjében is az egyszerűségre törekedett. A korabeli Athénban, a Stoa Poikilé oszlopcsarnok alatt tanította követőit az erény, türelem és önuralom fontosságára, miközben gyakran egy tál lencselevest fogyasztott.
Egy érdekes történet szerint Zénón egykor gazdag kereskedő volt, akit filozófiai mestere, Kratész rábeszélt, hogy vállalja fel a társadalmi normáktól eltérő, egyszerű étkezési szokásokat – például a lencseleves nyilvános fogyasztását –, hogy megszabaduljon a szégyentől. Ezzel a lépéssel az egyszerű táplálkozás lett a sztoikus tanítások egyik központi eleme.
Bár a pontos lencseleves recept nem maradt fenn, a későbbi ókori forrásokból és egy római szakácskönyvből következtethetünk arra, hogyan nézhetett ki Zénón étrendje. A videó vizsgálja, mely alapanyagok felelhetnek meg a sztoikus életfelfogásnak, valamint kitér arra is, hogy miben különbözött a sztoikusok hozzáállása az étkezéshez a más irányzatok – például a cinikusok – filozófiájától.
Számos további ókori sztoikus – többek között Seneca, Epiktétosz és Musonius Rufus – gondolataival ismerkedhetünk meg, akik eltérően viszonyultak az ételekhez: a hangsúly hol az önmegtartóztatáson, hol az örömök helyes értékelésén, vagy épp a természetességen volt.
Az étkezés kapcsán felmerülnek olyan kérdések is, mint például: Hogyan találhatunk elégedettséget a legegyszerűbb fogásokban? Vajon mennyire esik nehezünkre lemondani a különlegességekről, és lehetséges-e, hogy kevesebb elvárással boldogabbak lehetünk? Ezek a gondolatok betekintést nyújtanak abba, hogyan formálta a filozófia az ókori emberek mindennapi életét, valamint abba is, hogy a lencselevesszerű szerény fogások mennyire időtállóak.