A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 17 perc

Szardíniai collion tészta: így készítsd el otthon egyszerűen és elegánsan

Ismerd meg a látványos szardíniai collion tésztát, amelyet ünnepi alkalmakra készítenek, és tudd meg, hogyan lehet elérni az olasz kifinomultságot házi körülmények között is.

Egy kevéssé ismert, látványos és hagyományos szardíniai tésztaforma készítése kerül a fókuszba, amely első ránézésre bonyolultnak tűnik, ám a gyakorlatban meglepően egyszerű elkészíteni.

A bemutatott, collion nevű tészta különösen ünnepi alkalmakra, például karácsonyra szokás készíteni. Készítésének lépései során szó esik a déli és északi olasz tésztafajták közti alapvető különbségekről, a megfelelő tésztadagasztási technikákról, sőt a légköri páratartalom hatásáról is.

Az elkészítés során betekintést nyerünk a semolinából és vízből álló tésztába, a burgonyás-mintás töltelékbe, valamint a paradicsomos-bazsalikomos szószba. Megismerhetjük, milyen állagú legyen a tökéletes burgonyapüré töltelék, és hogyan lehet az olasz klasszikusokhoz hűen egyszerre egyszerű és elegáns tálalást elérni.

Szó esik a folyamat során felmerülő tipikus hibákról, a házi tésztakészítés apró trükkjeiről, például miért érdemes a tésztát többször pihentetni, és miként kell ügyelni arra, hogy a tészta ne száradjon ki a formázás során.

Feltűnik az a kérdés is, hogy a házi készítés mennyire helyettesítheti az éttermi vagy bolti változatokat, valamint hogy mennyire elérhető egy ilyen „lehetetlennek tűnő” étel akár hétköznapokon is.