Egy kevéssé ismert, látványos és hagyományos szardíniai tésztaforma készítése kerül a fókuszba, amely első ránézésre bonyolultnak tűnik, ám a gyakorlatban meglepően egyszerű elkészíteni.
A bemutatott, collion nevű tészta különösen ünnepi alkalmakra, például karácsonyra szokás készíteni. Készítésének lépései során szó esik a déli és északi olasz tésztafajták közti alapvető különbségekről, a megfelelő tésztadagasztási technikákról, sőt a légköri páratartalom hatásáról is.
Az elkészítés során betekintést nyerünk a semolinából és vízből álló tésztába, a burgonyás-mintás töltelékbe, valamint a paradicsomos-bazsalikomos szószba. Megismerhetjük, milyen állagú legyen a tökéletes burgonyapüré töltelék, és hogyan lehet az olasz klasszikusokhoz hűen egyszerre egyszerű és elegáns tálalást elérni.
Szó esik a folyamat során felmerülő tipikus hibákról, a házi tésztakészítés apró trükkjeiről, például miért érdemes a tésztát többször pihentetni, és miként kell ügyelni arra, hogy a tészta ne száradjon ki a formázás során.
Feltűnik az a kérdés is, hogy a házi készítés mennyire helyettesítheti az éttermi vagy bolti változatokat, valamint hogy mennyire elérhető egy ilyen „lehetetlennek tűnő” étel akár hétköznapokon is.










