A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 38 perc

Steak-körkép a világ tíz országából: ízek és technikák felfedezése

A videó világkörüli steak-körképet nyújt, bemutatva tíz ikonikus steakféleséget különböző országokból, sajátos elkészítési módjaikkal és ízesítéseikkel.

A világ körüli utazásra invitál minket ez a videó, amelyben tíz különböző steak készítési módot mutatnak be különféle országokból. Egyenként vizsgálják meg, miben rejlik az adott régió stílusának egyedisége – a fűszerezéstől, a vágási technikákon át egészen a sütési módokig. Különös figyelmet szentelnek a hús állagának, az ízesítés rétegeinek, illetve a regionális szokásoknak.

Amerikától kezdve Törökországon, Mexikón, Thaiföldön és Dél-Koreán át Japánig, Brazíliáig, Franciaországig, vissza az Amerikai Délre, majd végül Argentínáig vezet az út. Bemutatásra kerül például a cowboy-vajas tomahawk ribeye, a török shish kebab, a mexikói carne asada sörös páccal, vagy a japán wagyu steak binchotan faszénen. Meghökkentő ötletekkel és apró trükkökkel mutatják be, hogyan érdemes eljárni adott húsrészekkel és miért fontos a metszés iránya a vágáskor.

Terítéken vannak azok a kérdések is, hogy milyen hatással vannak a különböző marinádok és fűszerek a hús textúrájára, illetve hogy a grillezés, a rotisserie, vagy a serpenyős sütés milyen ízeket tud előhozni. Az egyes országok eltérő gasztronómiai filozófiái is jól kirajzolódnak a választott köretekből, öntetekből, vagy éppen abból, hogy mennyi figyelmet fordítanak a hús eredeti textúrájának és ízének megőrzésére.

Az epizód során olyan különlegességek is előkerülnek, mint a szaftos brazil picanha, a borsos francia steak au poivre, vagy éppen az amerikai chicken fried steak kávés gravy-vel. Rávilágítanak, hogyan segítik elő a kulturális különbségek az eltérő hozzávalók és technikák alkalmazását, s hogy miért érdemes kipróbálni a világ steakeit – akár otthon is.