A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 27 perc

Sajtverseny: a világ legbüdösebb sajtjai Liz Thorpe-kal

Liz Thorpe sajtszakértő sorra kóstolja a világ legillatosabb, legextrémebb sajtjait, miközben betekintést nyújt a sajtkészítés titkaiba és az egyes típusok különleges világába.

Az Epicurious videójában Liz Thorpe sajtszakértő kalandos ízutazásra hív, ahol a világ legillatosabb és legszokatlanabb sajtjait kóstolja végig. A bemutatott sajtok sorrendjét a fokozódó „funkosság” alapján állítják fel, elvezetve a nézőt a híres Taleggio enyhén szagos világától egészen a Cabrales brutális intenzitásáig.

A sajtkultúrák különböző technikái és földrajzi eredetei színezik a bemutatott palettát: vannak mosott kérgű, természetes és bloomy típusú sajtok is, mint például a Tomme de Savoie, az Emmentaler, a Hooper vagy a Camembert. Minden egyes sajtnál szó esik az érlelési módszerekről, a baktériumok, élesztők és penészgombák szerepéről, valamint arról, hogyan befolyásolja a tej típusa az ízvilágot.

Kiemelt témák között szerepel a különböző tejfajták hatása a funkosságra, a raktározási és érlelési körülmények sokszínűsége, a mikroflóra jelentősége, illetve a regionális hagyományok átültetése a mai sajtkészítésbe. Egyedülálló érdekességekkel is találkozhatunk, például miért adnak zöldséghamut a Loire-völgyi sajtokhoz, vagy hogy a spanyol és portugál sajtokban miként használják a bogáncsot a koagulációhoz.

A kóstoló során sorra kerülnek kérdések: vajon milyen aromákat és emlékeket hív elő egyes sajtok íze és illata? Miért lesz egy cheddar olyan különösen földes és avaros, ha whiskyfőzde melléktermékével etetik a teheneket? Miben különbözik egy sziklába ásott kútban érlelt olasz sajt ízprofilja a klasszikus kékpenészes francia vagy spanyol sajtoktól?