Egy izgalmas kulináris kihívásban ötven amatőr szakács méri össze gyorsaságát és kreativitását: mindenkinek tíz perc áll rendelkezésére, hogy elkészítse a saját elképzelése szerinti tökéletes hamburgert. A résztvevők teljesen szabad kezet kapnak az alapanyagok és az elkészítési mód terén, a verseny nyílt, nincsenek profik és kötött szabályok.
Az indulók között találunk rutinos burgerrajongókat, és olyanokat is, akik életükben először próbálkoznak hamburgerrel. Egyesek gondosan készülnek, többféle szószt kevernek, saját majonézt készítenek, és különféle bucikat választanak, míg mások teljesen improvizatív módon dolgoznak. Vicces és váratlan helyzetek adódnak, például lesz, aki elfelejti a sózást, vagy különös színű szószt készít, valamint az időnkénti konyhai káosz sem marad el.
A bíró minden egyes burgerből kóstol, majd küllem, technika, állag, íz és kreativitás alapján pontozza az alkotásokat. A legjobb három versenyző jut tovább a fináléba, ahol már 20 perc és még több hozzávaló, valamint három zsűritag várja őket, különféle ízléssel. Itt már nemcsak az idő, hanem a következetesség és az innováció is döntő szerepet játszik: vajon ki tud a nyomás alatt is következetes minőséget produkálni, és ki az, aki tovább finomítja, vagy akár teljesen újragondolja az első fordulós burgerét?
A verseny során napvilágra kerül, mennyire eltérő elképzelései vannak az embereknek a tökéletes hamburger fogalmáról: szó esik smash burger technikáról, különböző sajtokról, öntetekről, zöldségekről és egyéb izgalmas extrákról. Önmagában is felmerül a kérdés: létezik-e egyáltalán univerzálisan tökéletes hamburger, vagy mindenki szája íze más?