A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 27 perc

Papua Új-Guinea finomságai: Mumu és saksak főzőkalandja

Milyen kihívásokat tartogat, amikor két gasztronómia iránt rajongó a világ egyik legizgalmasabb országának két hagyományos ételét próbálja megfejteni? Élményalapú főzés, egzotikus hozzávalók, egyszerre játék és tanulás.

Két lelkes szakácsot, Chef Bent és Normal Jamie-t követhetjük, akik egy nemzetközi gasztro-kihívás során Papua Új-Guinea két ikonikus, különleges ételének nyomába erednek. Az adás során játékos keretek között, véletlenszerűen kiválasztott ország nemzeti fogásait próbálják elkészíteni az adott ország hagyományos alapanyagaiból és elérhető információk – időnként rejtélyes képek vagy a ‘játékmester’ által adott épp csak részleges receptek – alapján.

Az első fogás, a mumu, egyszerre étel és elkészítési technika: a sok generáción átívelő közösségi főzés jellege szokatlan hozzávaló-párosításokat rejt, például ananász és kókusztej keveredik húsfélékkel, taróval és édesburgonyával. A főzés során felmerülnek olyan kérdések, mint a rétegezés fontossága, a banánlevél szerepe vagy a helyileg elérhető sóforrások, illetve az ismeretlen hozzávalók viselkedése a forró kövek vagy parázs fölött.

A második, egyszerűbb desszertben (saksak) izgalmas állagú, banánnal és kókusztejjel készült tápiókapuding kerül fókuszba, melynek elkészítése során a szereplők együtt gondolkodnak, hogyan helyettesíthető a tradicionális alapanyag (ságó), és közösen találgatnak édes-sós arányokról és a gőzölés technikájáról. Felvetődik, mennyire idegen lehet egy adott alapanyag állaga vagy felhasználása az európai konyhákban, és hogy a világjárás hogyan gazdagítja a főzéshez való viszonyunkat.

A játékos, felfedező szellemű epizódban új módszerek, ismeretlen ízek és alapanyagok kelnek életre, miközben a résztvevők az improvizáció és tapasztalat útján igyekeznek megfejteni, mitől lehet igazán autentikus egy nemzeti étel – bemutatva, hogy az ételek elkészítése egyszerre kaland és önismereti utazás.