A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 33 perc

Padma Lakshmi és J. Kenji López-Alt: szezámos szószos tészta a kultúrák ízeivel

Padma Lakshmi és J. Kenji López-Alt egy kultúrák keveredéséből született tésztaétel elkészítése közben beszélget ételről, identitásról, bevándorlásról és az amerikai konyha sokszínűségéről.

Padma Lakshmi és J. Kenji López-Alt közösen főznek egy szezámos szószos tésztát, amelyet Padma új könyvéből, a Padma’s All-American-ból vettek. Az étel alapötlete különböző kultúrák konyháit ötvözi: a dél-indiai szezámchutney, a mexikói salsa és a kínai tésztaételek ihlette, mindezt olasz tésztával párosítva. Az elkészítés során szó esik fűszerekről, helyettesíthető alapanyagokról és a családi főzés örömeiről is.

Beszélgetnek arról, mit jelent amerikai ételt készíteni és fogyasztani egy olyan országban, amelyben folyamatosan keverednek a bevándorló és őslakos konyhák ízei. Felvetik, hogy vajon mitől lesz egy étel amerikai, illetve hogyan hatnak egymásra a különböző kultúrák gasztronómiai hagyományai. Padma elmeséli, hogy utazásai során mennyi új ízt és történetet ismert meg – például a Puerto Ricó-i vagy a Gullah Geechee kultúra konyhai specialitásait.

Kitérnek arra, hogy a főzés és az étkezés miként lehet kapu a társadalmi, történelmi és akár politikai párbeszédekhez. Padma hangsúlyozza, hogy az étel nemcsak az ízekről, hanem a társadalomról, a migrációról, az identitásról és a befogadásról is szól. Ezzel együtt bátorít arra, hogy bátran kóstoljunk és fedezzünk fel új alapanyagokat – különösen olyanokat, amelyekkel korábban még nem dolgoztunk.