Milyen kaland lehet egy otthoni fagyasztva szárító használata? Ebben a bemutatóban a szerző megosztja élményeit, azzal a céllal, hogy feltárja, mennyire praktikus vagy inkább túlzó egy ilyen drága eszköz birtoklása. Megismerhetjük a fagyasztva szárítás, más néven a liofilizálás valódi működését, felfedezzük, milyen alapelvekre épül a technológia, miként gátolja meg az élelmiszerek romlását, és vajon tényleg megőrzi-e azok eredeti ízét, szerkezetét.
Az eszköz belső felépítése is fókuszba kerül: a kompresszor, a vákuumpumpa, a fagyasztófalak és a tálcahőmérséklet-szabályozás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy akár hónapokra vagy évtizedekre eltartható legyen a szárított étel. A készítő kísérletek egész sorával mutatja be, mi megy simán és mi fullad óriási kudarcba – legyen szó húsokról, zöldségekről, gyümölcsökről vagy akár McDonald’s ételekről, fagyival és gumicukrokkal bezárólag.
Érdekes kérdéseket vet fel, például hogy miért olyan népszerű a prepperek (felkészülők) körében a fagyasztva szárítás, mitől energiaigényes, mennyire nehéz karbantartani egy ilyen gépet, vagy hogy gazdaságilag van-e értelme a háztartások számára. Felmerül az is, hogyan lehet visszaállítani a szárított ételeket eredeti formájukba, és hogy a minőségük eléri-e az elvárásokat. Az eszköz mechanikai nehézségei, a hosszú munkafolyamatok, energiahasználat, zajszint és a jelentős költségek szintén komoly dilemmákat vetnek fel az otthoni használat kapcsán.