A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 11 perc

Olcsó vagy drága: ételek ízpróbája váratlan eredményekkel

Vajon tényleg mindig a drágább étel a jobb? A videóban alapvető élelmiszereket hasonlítanak össze azok olcsó és luxus változataival, izgalmas íztesztekkel és váratlan eredményekkel.

A videóban egy kísérlet során annak járnak utána, hogy a legolcsóbb élelmiszerek versenyezhetnek-e a világ legdrágább változataival. Öt népszerű ételkategórián – péksüteményen, szőlőn, kávén, csokoládén, steaken és mézen – keresztül vizsgálják, hogyan viszonyul az ízélmény a pénz értékéhez.

Izgalmas kérdéseket vetnek fel arról, vajon tényleg mindig a magasabb ár jár-e együtt jobb minőséggel, vagy megeshet, hogy a kedvező árú alternatíva is felülmúlhatja drága társát. A tesztek során különböző helyszíneken – utcai pékségekben, luxuséttermekben, világhírű boltokban és szupermarketekben – keresik az egyes élelmiszerek szélső értékeit.

Néhány élelmiszerről különleges háttérinformációkat is megtudunk; például, hogy egyes szőlőfajták Japánból származnak, vagy hogy a világ legdrágább mézét Új-Zélandon, helikopterrel elérhető területen gyűjtik be és hosszú ideig érlelik. Közben felmerül a kérdés: ha vakteszt során választ kell tenni, valóban a drága különlegességek viszik-e a prímet, vagy a sokszor alábecsült, olcsóbb variációk is tudnak nagyot nyújtani?