A középkori ivóvízfogyasztással kapcsolatban számos mítosz él a köztudatban, az egyik legismertebb, hogy az emberek akkoriban egyáltalán nem ittak vizet, mert az veszélyes lett volna; inkább sört, bort vagy ale-t fogyasztottak. A videóban annak járnak utána, mennyire valós ez a feltételezés, miközben recepteken és korabeli forrásokon keresztül mutatják be, hogyan is viszonyultak az ivóvízhez a középkorban.
Külön érdekességként bemutatásra kerül egy 1393-as francia recept, amely édes tisanát, vagyis árpavizet készít. A készítés során különböző összetevőket – például árpát, édesgyökeret, fügét és cukrot – használnak fel, miközben hangsúly kap a tiszta víz fontossága. Felvetődik, milyen elvárások voltak akkoriban a víz tisztaságával kapcsolatban, hogyan zajlott a források vagy kutak vizeinek ellenőrzése, és mennyire volt általános a forralás vagy szűrés gyakorlata.
Olyan történelmi idézetek hangzanak el, amelyekből kiderül: a jó minőségű, tiszta vizet előnyben részesítették, és a vízhez való hozzáférés kiemelt szerepet kapott a városok és falvak életében is. Felmerül a kérdés, vajon mennyire állt szemben a hétköznapok valósága a későbbi legendákkal, illetve hogyan alakították törvények és szokások a középkori ivóvízfogyasztást.
A videó emellett aktuális társadalmi problémákra is reflektál, utalva arra, hogy még napjainkban is sokan élnek biztonságos ivóvíz nélkül, és ezzel összefüggésben civilek által indított kezdeményezések, például a Team Water kampány is bemutatásra kerül. Végül gasztronómiai és egészségtörténeti szempontból is vizsgálják az ivóvizek fogyasztásának hagyományát, köztük azt, hogy az alkoholt tartalmazó italokat miért kedvelték, és milyen szerepet töltött be a víz a középkori emberek életében.