Három popcornszakértő vakteszten vizsgálja meg a legkülönbözőbb mikrós popcornokat, hogy kiderítsék, melyek felelnek meg leginkább a szakmai és ízbeli elvárásaiknak. A cél: felfedezni, valóban érezhető-e a különbség a márkás, egészségesebbnek tűnő vagy bolti saját márkás kukoricák között.
A műsor során a kóstolók részletesen elemzik az egyes popcornok aromáját, színét, állagát, a pattogott szemek méretét és teltségét. Kiemelten foglalkoznak a vajasság, a sósság, az olajosság és a különböző fűszerezések kérdésével. Előkerülnek izgalmas témák, mint a mikrós popcorn fizikai-kémiai folyamatai vagy a különféle zsiradékok (pálmaolaj, napraforgóolaj, kókuszolaj) szerepe az élményben.
Megvizsgálják továbbá, milyen marketingtrükkök és egészségesnek tűnő kommunikációs elemek jelennek meg az összetevőlistákban, és mi valósul meg ezekből az ízekben. Saját gyerekkori emlékek, mozis hasonlatok, valamint a nemzetközi popcornkultúra színes példái is szóba kerülnek: Japán, India, sőt, legendás amerikai mozik hangulata is felsejlik.
Az epizódban találkozhatunk sós, vajas, sajtos, enyhén karamellás és extrém csípős variációkkal is, miközben előkerülnek mesterséges aromák, természetes és örökségi „heirloom” fajták, valamint szezonáló porok rejtett világai is. Többek között kiderül, mit jelent a „gourmet”, hogyan próbálják utánozni a mozis vajíz élményét, és milyen összetevők, színezékek rejlenek a különlegességek mögött.










