Honnan származnak a mikroplasztikok az üveges italokban? Bár a mikroplasztikok nevükből adódóan műanyagból erednek, egy friss kutatás meglepő eredménye szerint üveges csomagolású italokban sok esetben jóval több mikroplasztik fordul elő, mint a műanyag palackos változatokban.
A tudósok különböző italokat – vizet, bort, sört, szénsavas üdítőket – vizsgáltak, valamint azt is elemezték, hogy az italok csomagolása (üvegpalack, műanyag flakon, fémdoboz, nagy műanyag tartály) milyen hatással van a mikroplasztik-tartalomra. Általánosságban az italok mikroplasztik-tartalma jelentős eltéréseket mutatott típusonként.
Kiterjedt vizsgálatok során azonban egy érdekes összefüggésre is fény derült: bizonyos italok (például limonádé vagy ásványvíz) üveges változatai több mikroplasztikot tartalmaztak, mint a műanyag palackosak. Mi lehet ennek az oka? A kutatók részletes mintavétellel és analízissel igyekeztek feltárni a mikroszkopikus anyagdarabok eredetét, miközben több tényező – így például a palackzáró kupakok festékrétege – is gyanúba került.
További izgalmas kérdések merülnek fel a mintavétel módszertanával, a kutatási eredmények összehasonlíthatóságával és az emberi egészségre gyakorolt esetleges hatásokkal kapcsolatban is. Bár a mikroplasztikok jelenléte szinte minden italban kimutatható, még nem tudni pontosan, hogy ezek milyen mértékben jelentenek valódi kockázatot.









