A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 6 perc

Miért ilyen drága és titokzatos a szarvasgomba?

A szarvasgombák magas ára és ritkasága mögött sok rejtélyes biológiai és ökológiai tényező húzódik meg, amelyek a termesztésüket is rendkívül bizonytalanná teszik.

2007 őszén Toszkánában egy hatalmas fehér szarvasgombát találtak, amely óriási összeget ért el egy árverésen – ennek apropóján merül fel a kérdés, mitől ilyen különleges és értékes ez a föld alatti „kincs”?

Mintegy kétszázféle gombafajt sorolnak a szarvasgombák közé, ezek közül harmincat használnak kereskedelmi célra. A legdrágábbak Közép- és Dél-Európa meszes, száraz talajain teremnek, speciális fák gyökerein. A gombafonalak szoros szimbiózist alakítanak ki a fákkal, cserélve tápanyagot és vizet cukorra.

A szarvasgombák termőteste – ellentétben a csiperkével vagy más gombákkal – a föld alatt fejlődik ki, emiatt illatanyagokkal csalogatja a gombák terjesztésében segédkező állatokat. Ezek az aromák a szarvasgomba egyik legfőbb vonzerejét adják, és mindegyik faj száznál is több illékony vegyületet bocsát ki. A megtalálás nehéz: eleinte disznókkal, később kutyákkal, sőt légyfajok segítségével keresik az értékes gombát.

Bár megpróbálták már a termesztését is – több mint 200 éve –, a szarvasgombák titokzatos biológiája továbbra is számos rejtélyt tartogat. A sikeres termeléshez ideális körülményeket csak részben ismerjük, ráadásul a szaporodás folyamata sem teljesen tisztázott. Az ismeretlenek miatt minden új ültetvény igazi szerencsejáték lehet.