A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 24 perc

Mi történik, ha egy kő kerül a kávédarálóba? – Kísérlet és következmények

Mi történik, ha egy apró kő kerül a kávébabok közé, és végül ledarálod? Megvizsgáltuk, mennyire veszélyes ez a darálóra, és milyen hatással van a kávé minőségére.

A videó azzal az izgalmas és talán ritka helyzettel foglalkozik, amikor egy apró kődarab kerül a kávészemek közé, és végül belekerül a kávédarálóba. Felmerül a kérdés: vajon mennyire káros ez a darálóra, és van-e okunk aggodalomra?

Az alkotó először bemutatja, hogyan kerülhetnek idegen anyagok, például kövek vagy fadarabok a nyers kávészsákokba – akár a szárítás, akár a feldolgozás során. A szemes kávék ellenőrzése, valamint az ipari és házi méretű „destoner” (kőeltávolító) gépek működése is terítékre kerül.

A kísérlet részeként különféle belekerülő anyagokat – kisebb fadarabokat, különböző méretű köveket és végül fémdarabokat – próbálnak ledarálni egy erős motorral rendelkező, konkrét típusú darálóban. A videó részletesen bemutatja, hogyan reagál a daráló ezekre az anyagokra: sérülnek-e a daráló őrlőfogai, és van-e érdemi különbség a kávé őrleményének minőségében?

Felvetődnek olyan izgalmas kérdések, mint például, hogy mennyire ritka valójában az ilyen baleset, mennyire hatékonyak a különböző darálótípusok (lapos vagy kúpos őrlő), illetve kell-e aggódnia a kávékedvelőknek a darálójuk miatt. Egy mellékes, de mókás kísérletben az is kiderül, lehet-e érezni ízbeli különbséget, ha egy kővel együtt készül el a kávé.