A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 34 perc

Megéri a drága bor? Tények és mítoszok a Penfolds pincészet példáján keresztül

Ugyanabból a pincészetből származó, de eltérő árú borokat hasonlítanak össze, hogy kiderüljön, a drága bor mítosza mennyire állja meg a helyét.

A borkedvelők egyik legfontosabb, ugyanakkor megosztó kérdése, hogy mennyire van valóságalapja a drága borok árazásának. Hogyan lehetséges, hogy ugyanaz a 0,75 literes bor néhány dollártól akár több ezer dollárig is terjedhet?

Érdekes kísérleten keresztül mutatja be a videó, miként próbálták kizárni az olyan változókat, mint a termőterület, a fajtaválasztás vagy maga a termelő: mind a négy vizsgált bor ugyanattól a pincészettől, ugyanabból a szőlőfajtából és azonos országból származik.

A Penfolds ausztrál borászat történetén keresztül megismerhetjük, hogy egy-egy ikonikus márkanév miként emelkedik a borvilág csúcsára, és miben különbözik egy olcsó, tömegtermelt tétel egy csúcskategóriás, gyűjtők által is keresett bortól.

A négy különböző árú bor bemutatásánál felmerül, hogyan változik a beltartalom, az elkészítés módja, a szőlő származási helye, valamint a palackozás részletei az ár emelkedésével. Milyen minőségi szempontok, történetek, vagy épp gyártási különbségek jelennek meg ezekben a borokban?

A vakteszt során felmerül a kérdés: valóban felismerhető-e az ár alapján a minőség, vagy inkább a hozzá kapcsolódó sztori, az exkluzivitás és a márkanév teszi igazán drágává a palackot?