A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 31 perc

Másnaposság elleni nemzetközi praktikák fiatal szemmel

A világ számos országából származó másnaposság elleni ételeket és italokat próbálnak ki fiatalok, miközben ízekkel és kultúrákkal is új élményeket szereznek.

Az epizódban fiatalok indulnak nemzetközi utazásra a másnaposság elleni házi praktikák világában. Minden résztvevő kíváncsian kóstol meg különféle, sokszor meglepő ételeket és italokat, amelyek különböző országok hagyományaihoz kapcsolódnak. Latin-Amerikától Európán és Ázsián át egészen Ausztráliáig haladnak, minden állomáson egy-egy tradicionális praktikát tesztelve.

Az összeállítás során például Peruban gazdag ízű, citrusos halas italt, azaz leche de tigre-t próbálnak ki, amelyet a tengerparti halászok és éttermek kedvelt másnaposság-ellenes itala. Ezután az ír reggelit tartalmazó szendvicsektől, majd a koreai csípős levesen át a Guatemalában népszerű sörkoktélokig vezet az útjuk. Felbukkan a kanadai poutine, egy laktató sajtos-gravy-s krumpliétel, és a németek savanyú heringje is próbára teszi a résztvevők ízlését.

Egyes ételek, mint a dél-afrikai amasi (erjesztett tejtermék) vagy a mexikói menudo (marhapacal- és harmonyleves) különösen megosztják a társaságot, hiszen új textúrákat és szokatlan ízeket hoznak a reggelizőasztalra. Több alkalommal visszatérő téma, hogy a fermentált ételek, tejtermékek vagy söralapú italok mennyire hatásosak vagy szokatlanok másnaposság esetén, illetve hogy az adott országban ezeket miért tartják hatékonynak.

Feldolgoznak olyan kulturális kérdéseket is, hogy mennyire igaz a „hair of the dog” gyakorlata – vagyis az alkohol alkohollal való gyógyítása –, és van-e különbség abban, mely országok esküsznek inkább forró levesekre, zsíros reggelikre, savanyú-tejes italokra vagy épp sós-édes sörkoktélokra. A résztvevők saját preferenciái és a helyi sajátosságok ütközése közben izgalmas képet kapunk a másnapossággal szembeni globális megoldásokról.