A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 19 perc

Lúgosító diéta: Tények és tévhitek a sav-bázis egyensúlyról

Mit tudunk valójában a lúgosító étrend egészségügyi hatásairól, és mik azok a makacs hiedelmek, amelyek még mindig tartják magukat?

Az adásban egészségügyi újságírók beszélgetnek az úgynevezett lúgosító diétáról és az ehhez kapcsolódó népszerű hiedelmekről. Felvetik a kérdéseket, hogy mennyire igazak azok az állítások, miszerint szervezetünk sav-bázis egyensúlyát ételekkel befolyásolni lehet, illetve kell-e ettől tartani.

A beszélgetőpartnerek visszatekintenek a savas és lúgos diéták történetére, különösen arra, hogyan értelmezték ezeket régen, amikor a kutatók még az „acid ash” és az „alkaline ash” fogalmát vizsgálták az élelmiszerek lebontása után. Szóba kerülnek a régi kísérletek és azok következményei is.

Érdekes témaként jelenik meg, hogy miért ennyire szigorúan szabályozott testünkben a pH-érték, milyen élettani szerepe van ennek, valamint a szervezet fő mechanizmusai, amelyek ezt fenntartják – legyen szó a tüdő, a vesék vagy egyéb puffer rendszerekről.

A beszélgetés kitér arra is, miért terjedtek el a lúgosító termékek, mint például az „alkaline water”, és hogy ezek a trendek mennyire kapcsolódnak a valóban egészséges étrendhez. Kérdéseket vetnek fel a marketing és a valós élettani hatások közötti különbségről.

Végül felteszik a kérdést, hogy egy növényi alapú, lúgosító diéta valóban védelmet nyújt-e például a krónikus betegségekkel vagy a daganatos megbetegedésekkel szemben, és kitérnek a tudományos bizonyítékokra és hiányosságokra.