A videó bemutatja a különféle lencsefajták táplálkozási előnyeit és használatát, kitérve arra, hogy mennyi fehérjét tartalmaznak a vörös, sárga, zöld és fekete lencsék. Felvetődik, hogy egyes hiedelmekkel szemben a vörös lencse fehérjetartalma magasabb lehet, mint a zöld lencséé.
Változatos receptek sorakoznak: levesek, vagdaltak, főételek, saláták, piláf, de még gluténmentes kenyér és palacsinta is készülhet lencséből. Elhangzanak tippek arra, hogyan lehet az alaprecepteket különféle lencsefajtákkal elkészíteni, illetve hogyan lehet lecserélni a húst például gombával kombinált lencsére.
Izgalmas történetek és regionális ételek is szóba kerülnek, például török, közel-keleti vagy akár ciprusi és anatóliai specialitások. Felvetik, hogy a világ különböző tájairól származó nézők is osszák meg saját lencsés receptjeiket, így a beszélgetés közösségi élménnyé válik.
A videó során személyes élmények, gyermekkori emlékek, hagyományos konyhai praktikák és modern ötletek egyaránt helyet kapnak, miközben a nézőket is kérdések elé állítják: vajon hogyan egészíthető ki egy egyszerű lencsesaláta érdekes ízekkel? Milyen húsmentes megoldások rejlenek még ebben a sokoldalú alapanyagban?