Ismerd meg, hogyan történik a koffeinmentesítés az etil-acetátos vagy más néven cukornád-eljárással, amely során természetes oldószert használnak a kávé koffeintartalmának eltávolítására.
A bemutatott németországi üzem a világ legnagyobb koffeinmentesítő létesítménye, ahol modern technológiával, naprakész folyamatirányítással, évente több mint 120 000 tonna kávé feldolgozását végzik. Érdekes betekintést kapunk arról, hogyan mozognak, tisztulnak, és készülnek elő az egyes kávészállítmányok, valamint milyen előkészítő lépések szükségesek a sikeres koffeinmentesítéshez.
A riport részletesen bemutatja az etil-acetátos folyamat minden szakaszát: a zöldkávé előkészítésétől, a 6 méteres tartályokban végzett kivonáson át egészen a végső gőzöléses oldószereltávolításig. Megtudhatod, hogyan ellenőrzik laboratóriumi körülmények között a maradék koffein mennyiségét és milyen egyéb minőségbiztosítási vizsgálatokra kerülhet sor – például akrilamid, toxikus vegyületek jelenlétének kimutatására.
Fölvetődik a kérdés: a kivont koffeinnel mi történik? A folyamat során végbemenő többszöri tisztításon és újrakristályosításon keresztül megtudhatod, hogyan lesz a folyékony kivonatból nagy tisztaságú, akár egy tonnás zsákokba csomagolt koffein, amely akár több millió üdítőital alapanyaga lehet.
Érdekes adalékokat tudhatsz meg arról is, hogy a kávé gyártási folyamatában milyen szerepet kap a polírozás, a minőségellenőrző kóstolás, és hogyan történik a csomagolás az ipari méretű üzem kapacitásaihoz igazodva.