A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 25 perc

Kreatív fogások maradékokból: séfek a pazarlás ellen

Két séf szokatlan alapanyagokból és maradékokból próbál látványos és ízletes fogásokat alkotni – a kreativitás, élelmiszermentés és jókedv a főszerep.

Két tapasztalt séf egy igazán különleges kihívás elé néz: a stúdió forgatási hetében összegyűlt maradékokból és élelmiszer-hulladékból próbálnak minél több és izgalmasabb ételt alkotni. A rendelkezésükre álló összetevők között szerepelnek száraz sütemények, túlfőzött tea, dehidratált narancshéj, maradék zöldségek, valamint különféle megmaradt húsok és sajtok. A kreatív főzés során a séfek fantáziadús fogásokat álmodnak meg, például egyedi tiramisut, kenyérpudingot, savanyított salátalevest, sőt, még savanyított görögdinnyehéjat is készítenek.

A séfeknek nem csupán az idővel kell versenyezniük, hanem a meglepő és gyakran szokatlan hozzávalók kreatív hasznosításával is. Felvetődnek olyan kérdések, hogy miképpen menthető meg egy szinte elfogyasztott narancshéj vagy hogyan kelthető életre egy már majdnem kidobásra ítélt croissant. Az ételmentés során nemcsak új ízek születnek, de megmutatkozik, mennyire fontos, hogy bátran bánjunk a lejárati dátumokkal és a „maradéknak tűnő” hozzávalókkal.

A videó középpontjában az áll, hogy a kreativitás és az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem miként kapcsolható össze, illetve mennyit számít a séfek merészsége és humorérzéke a kihívás sikerében. Kiemelt figyelmet kap az is, hogyan alkothatunk teljesen új és élvezetes ételeket a lehető legkevesebb pazarlással, s mik a határai a maradék-alapú főzésnek.