A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 22 perc

Középkori disznók: a híres haszonállatok sötét oldala és egy korabeli recept

A középkori városok lakóit nemcsak pusztító járványok, hanem olykor a háztáji disznók is fenyegették. A videó bemutatja, hogyan vált az egyik legkedveltebb haszonállat félelmetes ellenséggé, és elénk tár egy eredeti XIV. századi sertésreceptet is.

Középkori Európa utcáin egy veszélyes állat bóklászott, amely gyakran okozott pusztítást, és még gyilkosságokkal is vádolták – ez pedig nem más, mint a disznó. Bár elsősorban húsforrásként tekintettek rá, mégis sok rémtörténet fűződik hozzájuk.

A gasztronómiai részletek mellett feltárul, hogyan vált a sertéshús a legtöbb ember asztalára kerülő alapanyaggá, és hogy a korabeli főúri konyhák milyen különleges fűszerekkel készítették el a disznóhúst. Megtudhatjuk, miben különbözött az akkori sertés a ma ismert rózsaszín, szelíd fajtáktól, és hogyan birkóztak meg az emberek az állattartás okozta szennyel és szagokkal.

Érdekes szabályokat, helyi rendeleteket elevenítenek fel a városokból, amelyek a disznótartást igyekeztek kordában tartani. Szó esik arról a furcsa joggyakorlatról is, amikor bűncselekmények – például gyermekek halálát okozó támadások – után tényleges tárgyaláson ítélték el a sertéseket.

Megismerjük, mennyire fontos szerepet töltöttek be a sertések a mindennapokban, még ha gyakran félelemmel vagy utálattal is viszonyultak hozzájuk. A történelmi anekdoták mellett a néző saját konyhájában is elkészítheti a XIV. századi receptet.