Középkori Európa utcáin egy veszélyes állat bóklászott, amely gyakran okozott pusztítást, és még gyilkosságokkal is vádolták – ez pedig nem más, mint a disznó. Bár elsősorban húsforrásként tekintettek rá, mégis sok rémtörténet fűződik hozzájuk.
A gasztronómiai részletek mellett feltárul, hogyan vált a sertéshús a legtöbb ember asztalára kerülő alapanyaggá, és hogy a korabeli főúri konyhák milyen különleges fűszerekkel készítették el a disznóhúst. Megtudhatjuk, miben különbözött az akkori sertés a ma ismert rózsaszín, szelíd fajtáktól, és hogyan birkóztak meg az emberek az állattartás okozta szennyel és szagokkal.
Érdekes szabályokat, helyi rendeleteket elevenítenek fel a városokból, amelyek a disznótartást igyekeztek kordában tartani. Szó esik arról a furcsa joggyakorlatról is, amikor bűncselekmények – például gyermekek halálát okozó támadások – után tényleges tárgyaláson ítélték el a sertéseket.
Megismerjük, mennyire fontos szerepet töltöttek be a sertések a mindennapokban, még ha gyakran félelemmel vagy utálattal is viszonyultak hozzájuk. A történelmi anekdoták mellett a néző saját konyhájában is elkészítheti a XIV. századi receptet.