A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 23 perc

Káosz és ízek Shantouban: édes tofu puding és tengeri finomságok felfedezése

Két generáció együtt fedezi fel Shantou híres reggelijeit, édes tofu pudingját és tenger gyümölcseiből készült specialitásait, miközben gasztrokulturális kérdések is felmerülnek.

Ebben az ínycsiklandó gasztrokalandban a főszereplők Kína egyik legvitatottabb fogását, az édes tofu pudingot tesztelik, amely igazi megosztó különlegesség a helyiek között: Északon inkább sósan, Délen édesszájúan fogyasztják. Felmerül a kérdés: vajon melyik változat kerül ki győztesen a családi kóstolóból?

Az utazás Shantouba, a Chaoshan régió kulináris fővárosába vezet, ahol a helyi reggelik, például az osztrigás, marhahúsos és garnélás rizslisztpalacsinta, vagyis chang fen kerül terítékre. Bemutatkoznak a híres Chaoshan-i húsgolyók is, amelyek szokatlan, ruganyos állagát hosszú ideig tartó ütögetéssel érik el.

A nap folyamán helyi desszertekkel ismerkednek: szóba kerül a több generáció óta működő tofu puding üzlet, a cukros-tojásos különlegességek, valamint a rejtélyes mai guo édesség, amelynek állaga és édessége a nézők szerint tucatnyi emléket idézhet fel.

Az estét a régió tipikus, tenger gyümölcseiből készült agyagedényes congee, azaz rizskása zárja, melyhez savanyítottretek omlett és friss tengeri alapanyagok tartoznak. A vacsora végén pedig helyi jeges desszertek kerülnek előtérbe — mindeközben felmerül a kulturális kérdés: mit jelent egy régió számára a reggeli, és hogyan tükrözi ezt a helyi ételek világa?