Az élelmiszerek kalóriatartalmának pontos feltüntetése manapság szinte minden csomagoláson és éttermi menün kötelező az Egyesült Királyságban. Ennek hátterében szigorú szabályozások állnak, amelyek 2016-tól előírják a kalóriaértékek megjelenítését, majd 2021-től az éttermeknél is.
Sokan a címkék alapján követik a bevitt kalóriát, főleg azok, akik odafigyelnek az egészségükre vagy rendszeresen sportolnak. Felmerül azonban a kérdés: mennyire megbízhatóak ezek a számok? Több forrás is rámutat, hogy a kormányzati ellenőrzés nem elég alapos, ezért a címkéken szereplő adatok pontossága kérdéses lehet.
Egy kíváncsi tesztelő hatféle ételt választott ki, és Írországba utazott, ahol élelmiszer-tudósok segítségével, a fejlett bombakaloriméteres mérés módszerével ellenőrizték a tényleges kalóriatartalmat. A vizsgálatok sok órán át zajlottak, hogy a lehető legpontosabb eredményeket kapják, miközben a folyamat bonyolultságával is szembesülhettek.
Ismert gyorséttermi ételek, speciális diétás csokoládészelet, kézműves pizza, proteines joghurt és népszerű kávéital is szerepelt a vizsgálatban. Néhány esetben szinte egyezett a deklarált és a valós kalóriamennyiség, míg máshol komoly eltérések mutatkoztak, sőt, még a feltüntetett fehérje is jelentősen alulmaradt a valósághoz képest.
Számos kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon más élelmiszerek esetében mekkora lehet az eltérés, és mennyire befolyásolja ez az egészségtudatos fogyasztók mindennapi döntéseit.