Tíz szakács a világ különböző pontjairól mutatja be, hogyan készítik el saját országuk ikonikus melegszendvicsét, legyen szó grillezett sajtos szendvicsről vagy annak helyi változatairól.
Az egyes országok receptjeiben központi szerepet kapnak a helyi sajtok, pékáruk és egyedi hozzávalók. Franciaországban például a croque monsieur bechamellel és Comté sajttal készül, míg Japánban az édes milk bread adja a kenyér alapját, és hagyomány a majonéz és ketchup használata is.
Algériában a msemmenre kerül a krémes sajtos töltelék, indiai változatban pedig az Amul sajt és a chili gondoskodik a karakteres ízvilágról. Nigériában a sajtot tojásos-zöldséges töltelék váltja fel, míg Kínában a tejpuding bundázva, olajban sütve kerül az asztalra.
Az epizód során többször felmerülnek érdekes kérdések: mi teszi igazán tökéletessé a grillezett sajtot? Melyik sajt olvad a legjobban, és hogyan befolyásolják a helyi alapanyagok az ízeket? Megtudhatjuk, milyen történetek, családi hagyományok és regionális különlegességek húzódnak meg a különböző verziók mögött.