A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 12 perc

Innovatív módszerek a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzésére

Miért romlanak meg olyan gyorsan a gyümölcsök és zöldségek, és milyen tudományos megoldásokkal lehetne hosszabb ideig megőrizni frissességüket? Jenny Du bemutatja egy innovatív fejlesztés útját, és felvet fontos kérdéseket az élelmiszerpazarlásról.

A friss gyümölcsök és zöldségek eltarthatósága végzetesen korlátozott – amint leszakítjuk őket, azonnal elindul egy biológiai visszaszámlálás. Az előadás során felvetődik a kérdés: miért történik ez, és mit tehetünk a folyamat lelassítása érdekében?

Jenny Du saját történetén keresztül bemutatja, mennyi élelmiszer vész el a friss termények rövid eltarthatósága miatt, s rávilágít a hűtés, növényvédő szerek, viaszok és csomagolás korlátozott hatékonyságára és környezeti problémáira. Megfogalmazódik a kérdés: létezhet-e más, természetesebb megoldás?

Az előadó és csapata a növények természetes védelmi mechanizmusából, a héjból indult ki, s azt vizsgálták, hogy ehető, növényi alapanyagok vékony rétegével hogyan lehet meghosszabbítani különféle gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát. Az egyik első kísérletük a különleges finger lime nevű gyümölcsre irányult.

A tudományos hátteret és gyakorlati teszteket összekapcsolva felmerül az is, hogyan illeszthető mindez a jelenlegi élelmiszer-ellátási láncba, és vajon lehetővé teheti-e a módszer, hogy többféle terményhez jussunk hozzá világszerte. Az előadás végén további kérdéseket vet fel a nagyipari szereplők gondolkodásával kapcsolatban, és azt, hogy milyen akadályok nehezítik az élelmiszerpazarlás csökkentését.