Inner Mongólia szívébe kalauzol ez a kalandos gasztrovideó, ahol igazán különleges reggelit, ebédet és autentikus helyi élményeket ismerhetünk meg. Egy tradicionális jurtában indul a nap, ahol a családot hagyományos kék sál fogadja, majd az első lépések egy eltérő világ, a sztyeppe közepébe vezetnek.
Az egyszerű, de tartalmas vidéki élet mellett többféle tejterméket és helyi húsokat is megkóstolnak a vendégek. A kamera végigköveti, ahogyan sós tejteába muttonhúst, vajat és pörkölt kölest adagolnak – újdonságok, melyek ízvilága legalább annyira meglepő, mint az, hogy még a tejet is frissen, a közelben legelő tehén adja.
Xilingol elképesztő térségei, végtelen zöld mezői, szivárványos útjai és rég kihunyt vulkánjai újabb izgalmas kérdéseket vetnek fel: miként változtatja meg a táj az emberek hétköznapjait, és hogyan vált a sztyeppék világa legendássá nemcsak a természet, de a gasztronómia szempontjából is?
Délután a mongol instant főtt birka hotpot, azaz a shuan yang rou készítésének eredeti körülményei elevenednek meg. Külön érdekesség, hogy a tüzet szárított tehéntrágyával gyújtják be, fa hiányában. Vajon milyenek lehettek a kánok lakomái, és miért került a hús mellé ennyi tejtermék is az asztalra?
A tradicionális barbecue, a mongol torokének, a vidéki vendégszeretet és az utazás közbeni váratlan élmények mind arra csábítanak, hogy kicsit más szemmel nézzük a kínai vidék és Inner Mongólia mindennapjait. Megannyi íz és illat, amelyeken keresztül a néző maga is részese lehet az utazásnak.