A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 34 perc

Így válhatsz borvakkóstoló mesterré: tippek és trükkök az igazi profiktól

Mitől válik valaki a világ egyik legjobb borismerőjévé? Ez a videó bemutatja, hogyan gondolkodnak a mesterek a vakkóstolás során, és milyen trükkökkel fejlesztik érzékeiket a borszakmában.

72 évvel ezelőtt mindössze hatan szereztek mesteri címet a Master of Wine (MW) vizsgán a 21 jelentkezőből – ezzel elindult a borvilág egyik legnehezebb megmérettetése. Azóta is csak nagyon kevesen váltak Master of Wine-ná, világszerte mindössze 421 fő bírja ezt a címet, tehát kevesebben vannak, mint ahányan jártak már az űrben vagy szereztek olimpiai aranyérmet.

A vizsga legrettegettebb része a vakkóstolás, ahol három nap alatt 36 bor fajtáját, származását, készítési módját, évjáratát, cukor- és alkoholtartalmát, valamint minőségi szintjét kell meghatározni mindenféle előzetes információ nélkül. Sokan lehetetlennek gondolják ezt a feladatot, mégis lehetséges: kitartással és gyakorlással elsajátítható az a szakmai alázat és érzékenység, amely elengedhetetlen a sikerhez.

A videó készítője saját tapasztalatai alapján mutatja be, hogyan érdemes nekifutni a vakkóstolásnak. Mi alapján zárja ki a lehetőségeket? Milyen aromákat és illatokat azonosít? Hogyan használja fel a bor színét és textúráját, hogy következtetéseket vonjon le? Részletesen elemzi a borokat, amelyeket csapata ismeretlenül választott ki számára, így minden néző betekintést nyerhet a mesteri gondolkodásba. Felvetődik a kérdés: lehet-e rutinnal és módszerességgel megbízhatóan felismerni a borokat, vagy mindig marad némi szerencse és intuíció is a folyamatban?

A videó végigvezeti a nézőt több klasszikus boron, a hibás mintától a pezsgőn át egészen a Madeira típusú erősített borig, bemutatva, milyen hibák és trükkök jöhetnek szóba egy valódi MW vizsgán. Minden lépésnél újabb és újabb izgalmas kérdések merülnek fel, amellett hogy a borvilág árnyaltabb megértésére ösztönöz.