A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 21 perc

Horvát tengerparti kalandok: városok, ízek és természeti csodák felfedezése

Különleges utazásra indulnak a főszereplők Horvátország dalmát tengerpartján, ahol varázslatos városok, nemzeti parkok és izgalmas gasztronómiai élmények várják őket.

Horvátország festői tengerparti városai, helyi ízek és rejtett természeti csodák várják a nézőt ebben a kalandos, többnapos úti beszámolóban. A főszereplők egy egyedi, kisméretű National Geographic hajóval utaznak végig a dalmát tengerpart mentén, lehetőséget kapva különleges helyszínek felfedezésére és helyi ételek megkóstolására.

A kaland a zöldellő Millette Nemzeti Park szigetén kezdődik, ahol érdekességként szó esik az egykori, most már eltűnt kígyóállományról és a manguszták meghonosításáról. A történet folytatódik Dubrovnik ősi városfalain, majd a kevésbé ismert, de annál látványosabb Ston erődvárosába vezet, ahol sókitermelést és kagylótenyésztést mutatnak be, sőt, a kagylófarm közvetlenül a helyi tavakon működik.

Az utazók ellátogatnak a híres Krka Nemzeti Parkba is, ahol lenyűgöző vízesések, erdei ösvények, valamint különleges, pallókból álló túraútvonalak várják a látogatókat. Sajátos hangulatú tengerparti településeket fedeznek fel, tipikus kőutcákkal, macskáktól hemzsegő, szűk sikátorokkal, történelmi múltra visszatekintő épületekkel és egyedi helyi karakterrel.

A helyi konyha kihagyhatatlan részei a tengeri herkentyűk, például kagylók, osztrigák, halak, valamint a különleges fekete tintahalas puliszka. A Vis szigetén az ikonikus „pogaca” halas pitét is kipróbálják, közben bepillantást nyernek a helyi borkultúrába és halászat hagyományaiba. Az egész utat átjárja a közvetlen hangulat, a váratlanul felmerülő helyi történetek, sőt, külön figyelmet szentelnek a Dalmata-múzeumnak is, ahol dalmatát lehet simogatni.

Az összefoglaló végigvezeti a nézőt Horvátország történelmi hátterén, tradícióin, az EU-tagságán, a helyi pénznemen, valamint a vendégszerető, humoros helyiek világán keresztül, miközben a hangsúly a természet, a kultúra és a helyi gasztronómia izgalmas találkozásán van. Többször szó esik arról is, hogy mennyire sokszínű és még mindig kevéssé ismert ez a mediterrán ország.