A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 57 perc

Hogyan oldja meg Ausztrália az élelmiszerválságot a jövő technológiáival?

A műsor annak jár utána, hogyan képes Ausztrália szembenézni a lakosságnövekedéssel, klímaváltozással, kártevőkkel és élelmiszerhulladékkal, miközben a legmodernebb tudományos és technológiai innovációkat hívja segítségül az élelmiszertermelésben.

Ausztrália élelmiszer-ellátását fenyegető kihívásokat elemzi a videó, kiemelve a lakosság növekedését, a klímaváltozás okozta aszályt, valamint a kártevők elleni küzdelmet. Megismerhetjük, hogyan működik a világ egyik legnagyobb burgonyafeldolgozója, és hogy miért vész el a rendszerben évente hatalmas mennyiségű zöldség pusztán esztétikai okokból.

Innovatív agrártechnológiákat és kutatásokat mutat be, például génszerkesztési (CRISPR) módszerek alkalmazását kártevő-ellenálló növények előállítására, illetve a növények gyorsított szelekcióját laboratóriumi környezetben. Betekintést enged biobiztonsági intézkedésekbe is, amelyek célja az ausztrál mezőgazdasági állatállomány, például az osztriga-tenyészetek védelme halálos vírusokkal szemben.

Felvetődik a kérdés, hogy fenntartható-e a jövőben a vegyszereken alapuló intenzív termelés, illetve hogy milyen előnyökkel és vitákkal járhat a génmódosítás. Szakemberek keresik a módját annak, hogyan lehet a hulladéknak ítélt zöldségekből új, egészséges élelmiszereket előállítani, de szó esik arról is, hogyan hat az egyéni ízlésre és egészségre a feldolgozott ételek fogyasztása.

A történet során különböző agráriumban érintett szereplőkkel, biológusokkal, dietetikusokkal és gazdákkal találkozunk, akik mind más oldalról keresik a válaszokat: vajon hogyan lesz fenntartható, elégséges, egészséges és környezetbarát Ausztrália élelmiszer-ellátása?