Ebben a videóban tíz különböző ország séfjei mutatják be, hogy a világ különböző területein mennyiféleképpen főznek rizst. Minden séf a saját hazájára jellemző technikákkal és alapanyagokkal dolgozik.
Megismerhetjük olyan ikonikus ételek elkészítését, mint például az indiai biryani, az olasz risotto vagy a japán ochazuke, de olyan kevésbé ismert nemzeti fogások is szóba kerülnek, mint a svéd Rizs a la Malta vagy az etióp Ye Timatim Roz. A hangsúly a különleges eljárásokon, a rizs típusain, a fűszerezésen és a főzési trükkökön van.
A séfek megosztják, mire kell figyelni a rizsszemek állagánál, hogyan befolyásolják az alapanyagok az aromákat, és milyen helyi szokások, hagyományok övezik a rizsételeket. Mindegyik elkészített fogás más-más textúrát, ízvilágot és történetet képvisel, így a néző egy gasztronómiai világutazás részese lehet.
A videóban számos érdekes kérdés vetődik fel, például: Vajon mennyire befolyásolja az éghajlat és a kultúra, hogy egy országban milyen rizsfogásokat készítenek? Milyen különleges főzési módszerek segítenek megőrizni vagy kiemelni a rizs eredeti ízét?