Képzeljünk el egy jövőt, ahol otthonaink, ruháink és még elektronikus eszközeink érzékelői sem gyárthatók, hanem nőnek. A gombák gyökérszövedéke, a micélium, forradalmasítja a fenntartható építészetet, csomagolást és még a húsmentes bacon készítését is. A mezőgazdasági hulladékból falakat, kenderből biológiailag lebomló csomagolóanyagot, és gombafonalakból a luxusipar figyelmét is felkeltő bőrt állítanak elő.
Az innovatív vállalatok, például az Ecovative, micélium-alapú anyagokat fejlesztenek ki, amelyeket már építőipari projektekben, csomagolásban vagy akár robotérzékelőkben is használnak. A micélium egyedülálló tulajdonságai – például a természetes tűzállóság, hangszigetelés és gyors növekedés – különösen érdekessé teszik az építészek, mérnökök és textilipari szakemberek számára.
Felvetődik a kérdés, vajon mikor válik mindennapossá a micélium használata a műanyagokhoz vagy a fémhez hasonlóan? A gombák alapú anyagok egyre több területre törnek be: már készül belőlük bőr, bacon, akusztikus falburkolat, sőt, űrbéli lakóhelyek is. Egyes építőipari kezdeményezések, mint a MycoHAB projekt vagy a The Phoenix lakópark, már most alkalmazzák ezt a technológiát a gyakorlatban is.
Külön figyelemre méltó, hogyan válik a gombákból származó micélium nemcsak fenntarthatóvá és biológiailag lebomlóvá, hanem különlegesen sokoldalúvá: egyszerre képes kiváltani hagyományos műanyagokat, bőrt, építőanyagokat, vagy akár intelligens érzékelőket is. Vajon tényleg ez az anyag lehet a jövő egyik kulcsfontosságú szereplője?