A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 27 perc

Hidegen áztatott kávé készítése mesterfokon: Ízek, technikák és gazdaságosság egyensúlya

Kísérletezés útján keresik a tökéletes cold brew kávé készítésének módját, az ízek és gazdaságosság egyensúlyára fókuszálva. A videó segít eligazodni abban, hogy mely tényezők határozzák meg igazán, milyen lesz a hidegen áztatott kávé élménye.

A hidegen áztatott kávé, vagyis a cold brew kávé készítésének rejtelmeibe vezet be ez a videó, különös hangsúlyt fektetve arra, hogyan lehet egyszerű módszerekkel jobb ízt és gazdaságosabb felhasználást elérni. A bemutatott kísérletek során klasszikus berendezéseket és egyedi technikákat is kipróbálnak annak érdekében, hogy megtalálják a leghatékonyabb eljárást, amely ötvözi a kiváló aromákat a költséghatékonysággal.

Felmerül a kérdés, vajon a megszokott, sok kávét igénylő hideg áztatás tényleg indokolatlanul pazarló-e, illetve lehetséges-e kivédeni a hideg kávé öregedése során jelentkező, kevéssé ízletes jegyeket úgy, hogy közben megőrizzük a kiváló alapanyagok által nyújtott komplexitást? Többféle kávé és pörkölési mód kerül tesztelésre annak vizsgálatára, hogyan befolyásolják ezek a folyamat során keletkező különböző ízprofillal rendelkező végterméket.

A kémiai tisztító (fining agent) használata, a szemcseméret kérdése, a vízminőség, és a kivonási arányok mind górcső alá kerülnek, miközben a hagyományos és alternatív megközelítések közötti különbségekre is fény derül. Emellett a videó rámutat, hogy bizonyos kávétípusok (például világos, sötét pörkölésű vagy különleges eljárással fermentált, illetve természetes feldolgozású kávék) hogyan viselkednek hideg áztatás során íz- és aromavilág szempontjából.

További érdekességeket vet fel az is, hogy mi történik, ha a koncentrátumtárolás helyett inkább frissen készül a cold brew, illetve érdemes-e különböző adalékokat – például antioxidánst – a kávéhoz keverni. A narrátor folyamatosan elgondolkodtató kérdéseket tesz fel arról, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor valaki kísérletezni kezd a hideg áztatásos technikákkal – akár otthon, akár haladó szinten.