A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 11 perc

Hideg olajban sütés: Ropogós és krémes finomságok titkai

Forradalmian új sütési eljárás, ahol a lassan melegedő olaj segítségével egyszerre alkothatunk krémes belsejű és ropogós kérgű fogásokat; a videó több kultúra trükkjeit és gasztronómiai érdekességeit vonultatja fel.

Az epizód egy különleges, kevéssé ismert sütési módszer, a hideg olajban való sütés rejtelmeibe vezeti be a nézőt. Felmerül a kérdés: hogyan lesz kívül ropogós, belül pedig krémes egyetlen sült burgonya vagy desszert, és mi történik pontosan, amikor nem forró olajba tesszük az ételt?

Különböző sütési technikák összehasonlítására is sor kerül: miért lesz olykor a chipsek vagy sült krumplik kérge puha pár perc után, és hogyan segíti ezt kiküszöbölni a kétszeri sütés vagy a hőfokok változtatása? Betekintést kapunk a Ciprusról származó családi hagyományokba is, ahol a burgonyát egyedi módon kezelik, hogy tökéletes állagot kapjanak.

A műsorban szó esik az olaj viselkedéséről különböző hőmérsékleteken és arról is, milyen trükkök segítségével csökkenthető, hogy a sült ételek túlságosan átzsírosodjanak. Felmerül, miképp lehet garantálni a vastag, ropogós kéreg kialakulását például a török eredetű tulumba desszert esetében, amelynek elkészítése sokrétű szakértelmet kíván.

A nézők előtt új ötletek, praktikus tanácsok, valamint kevéssé ismert sütési fogások tárulnak fel, miközben végig izgalmas kérdések lebegnek: miért lesznek egyes ételek jobb állagúak lassabb hőkezeléssel, és milyen fizikai folyamatok húzódnak a háttérben?