Milyen életmódbeli tényezők befolyásolják az öregedésünk ütemét? Az interjú során felvetődik, hogy az olyan hiányállapotok, mint a D-vitamin-, magnézium- vagy omega-3-hiány, akár annyira károsak lehetnek, mint a dohányzás. Izgalmas kutatások mutatnak rá, hogyan hatnak ezek a mikrotápanyagok az agyra, a memóriára és a hosszú távú egészségre.
A beszélgetés rávilágít arra is, hogy életmódváltással jelentősen javítható az egészségspan, vagyis az egészségben eltöltött évek száma. Szó esik arról is, hogy mekkora szerepe van a mozgásnak, például a magas intenzitású intervallum edzésnek vagy akár a szaunázásnak, a szív, az agy és a testi-lelki jólét fenntartásában.
Vajon milyen ételek és étrendek támogathatják legjobban az optimális öregedést? A podcast kitér a mediterrán diéta egyes elemeire, a bogyós gyümölcsökre, leveles zöldségekre és a halakra. Emellett az étrend-kiegészítők, mint a kreatin, a magnézium és az omega-3 zsírsavak szerepét is megvitatják.
A megvizsgált kérdések közé tartozik, hogy a mikro- és makrotápanyagok pótlása visszafordíthatja-e bizonyos öregedési folyamatokat, például az agy vagy akár a szív állapotát. Felmerül az a kérdés, hogy mennyire csak a genetikán, vagy sokkal inkább az életmódon múlik, hogy ki mennyire él hosszú, egészséges életet.
A műsorban szó esik továbbá a környezeti tényezőkről is, például a mikroműanyagok, a BPA vagy a növényvédő szerek (pl. golfpályák közelében élők számára) egészségre gyakorolt hatásáról, illetve arról, hogy hogyan lehet csökkenteni ezek szervezetünkbe jutását. A beszélgetés bemutatja, hogy egyszerű, a napirendbe könnyedén beilleszthető lépésekkel (például egy multivitamin bevétele vagy étrendi módosítások) hogyan érhetünk el hosszú távú változást az egészségünkben.