A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 16 perc

Háromféleképpen készül a mély tálas pizza, amatőrtől az élelmiszertudósig

Három séf háromféle módon mutatja be, hogyan készíthetünk egyedi mély tálas pizzát izgalmas technikákkal és különleges hozzávalókkal.

Az Epicurious népszerű sorozatának új epizódjában három különböző szintű pizzakészítő mutatja be, hogyan készít saját stílusában mély tálas (deep dish) pizzát. Miközben különféle technikákat és hozzávalókat használnak, mindegyikük egyedi módon közelíti meg a klasszikus chicagói ételt.

A bemutatott recepteken keresztül szó esik a tészta elkészítésének szokásairól, beleértve a dagasztást, kelesztést, sőt, egy résztvevő a boltban vásárolt előre elkészített tésztát választja. Egy másik szakács a tészta állagán, valamint a vaj, kukoricaliszt vagy élesztő szerepén keresztül árnyalja a különböző tésztavariációkat.

Szó esik az ikonikus paradicsomszószokról, illetve alternatívákról, például fehérszószról (béchamel) is, amelyek további ízdimenziókat adnak a pizzának. Az egyes szinteken használt sajtok és feltétek – például provolone, mozzarella, caciocavallo, vagy épp svájci mángold és kelkáposzta – változatosságot és inspirációt kínálnak a nézők számára.

Külön érdekesek a konyhai praktikák: hogyan lehet a nedvességet megfékezni, miért fontos az előkészítési sorrend, illetve milyen hatással van a különböző hozzávalók (pl. olaj, sajt, zöldség) elhelyezkedése a pizza szerkezetére és ízére. Természetesen Chicago városának gasztronómiai hagyományaira is kitérnek a szereplők, valamint felmerül a vita: számít-e ez igazi pizzának, vagy inkább egy gazdag rakott étel rokona?

A bemutató végig színes gondolatokat vet fel arról, hogy mitől lesz emlékezetes és különleges egy mély tálas pizza, miközben a nézők betekintést kapnak az amatőr és a tapasztalt séfek eltérő megközelítéseibe egy ikonikus amerikai étel példáján.