A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 41 perc

Hány szakács szükséges a leves elrontásához? – Kísérlet londoni konyhákban

Egy szellemes kísérletben London neves séfjei egyetlen csirkealaplevet ízesítenek tovább, miközben mindenki csak egy hozzávalót tehet bele. Vajon hány főzőmester után állítja meg valaki, hogy már túl sok a szakács a leveshez?

Egy szokatlan gasztronómiai kísérletnek lehetünk tanúi, amelynek során egy alap csirkealaplevet visznek körbe London különböző világhírű éttermeiben és elismert séfjeinél. Mindegyik szakács csak egy összetevőt adhat hozzá, majd továbbadják a levest a következő állomásra – így formálódik a leves ízvilága minden egyes alkalommal tovább.

Az epizód során brit, indiai, olasz, thai és görög éttermek konyhái mellett haladva rengeteg stílus, fűszer és helyi specialitás gazdagítja vagy változtatja meg a leves karakterét. A séfek gyakran különböző nemzetek gasztronómiájának koncepcióit keverik, izgalmas kérdéseket vetve fel a fúziós konyháról és az ízek harmóniájáról.

Miközben újabb és újabb alapanyagok – tengeri alga por, fekete kardamom, olasz kolbász, szárított halpehely vagy csípős kínai chiliszósz – kerülnek bele, kérdéses, hogy vajon meddig lesz még élvezhető a leves, és tényleg igaz-e a közmondás, miszerint sok szakács tönkreteszi a levest.

A kísérlet emellett betekintést nyújt a londoni éttermek világába, felveti a kooperáció és a kreativitás szerepét a közös főzésben, miközben a humor és a csapatdinamika is középpontba kerül. Vajon hány hozzáértő kéz után billen át a leves élvezhetőségéből a káoszba?