A
A

Csak YouTube-on nézhető meg

  • Angol
  • Magyar
  • 21 perc

Gránátalmás sör az asszír királyok asztaláról: egy ősi recept titkai

Mit ittak az asszír királyok lakomáin? A gránátalmás sör, az alappanu receptje és története izgalmas bepillantást nyújt az ókori Mezopotámia gasztrokultúrájába és ünnepi szokásaiba.

Az ókori Mezopotámiában az emberek – különösen az asszír uralkodók – igencsak rajongtak a sörért. Ashurnasirpal II egyik legendás lakomáján például tízezer korsó sört szolgáltak fel csaknem hetvenezer vendégnek, ahol nemcsak hétköznapi, hanem egészen különleges italok is terítékre kerültek.

A történelmi források és régészeti leletek alapján bontakozik ki az alappanu nevű gránátalmás sör története és készítési módja. A pazar lakoma menüje, a különleges összetevők, az ősi sörfőzési technikák, valamint a nők szerepe a sörgyártásban mind izgalmas kérdéseket vetnek fel a közönség számára.

A videó nemcsak Asszíria hódító királyairól szól, hanem betekintést enged a gasztronómia és a mindennapi élet változásaiba is, például abba, hogyan fejlesztették tovább a sör készítési módját a szumérokkal szemben, vagy milyen szerepet játszottak az uralkodói parádék, lakomák az ókori birodalmi propaganda eszköztárában.