A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 56 perc

Gasztronómiai kalandozás Bangalore ízeiben reggeltől estig

Egy amerikai utazó bejárja Bangalore éttermeit és utcai ételárusait: reggelitől késő esti street foodig felfedezi a város gasztronómiai sokszínűségét, miközben belemerül a helyi ízekbe, italokba és mindennapokba.

Mi történik, ha egy éhes utazó reggeltől estig beleveti magát Bangalore ízeibe? A főszereplő városnézéssel vegyített gasztronómiai kalandra indul: először tradicionális reggelit próbál, például a híres padlizsános ‘vangibat’-ot, gazdag fűszerekkel és sűrű, ízes kókuszcsatnival.

Dél körül átlátogat egy autentikus helyi dosa-sütödébe, ahol a vajas „kali dosa” készül. A hangsúly a különféle dosa-típusok összehasonlításán van: mitől más a masala, a kali vagy a vajjal készült változat, és milyen ízélményt ad a nagy adag vaj?

Később hűsítő állomások következnek: lassi bár, ahol választékos gyümölcsízű lassi és jeges desszert kerül a pohárba. A nap során a friss, mentás cukornádlé és a frissen vágott kókuszdió is előkerül, miközben szó esik az indiai ital- és utcai ételek kultúrájáról, fenntarthatóságról.

Délután barátságos helyi vezetésével újabb tradíciók: kávékóstolás, forgalmas reggeli/lakomahelyek, végül az éjszaka megkoronázásaként a híres puram food street forgataga, ahol paneer curry, roti és még számtalan street food kap helyet. Útközben szóba kerül Bangalore egyedülálló időjárása, közlekedési szokásai, a helyiek vendégszeretete, napi rutinja is.

Hogyan változik a város képe és hangulata az éttermek, piacok és utcák forgatagában? Mi a különbség a különböző dosa-k, curry-k és lassi-k világában, és mennyire más az ízvilág, ha helyi ajánlások és spontán találkozások alakítják az utazót?