A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 23 perc

Gasztro-időutazás: Negyvenéves édességek és italok tesztje

Bátor gasztrokalandorok tesztelik, hogyan változott a bontatlan édességek és italok íze és összetétele az elmúlt negyven évben.

Ebben az epizódban egy négy évtizeden átívelő kulináris időutazáson vehetünk részt, ahol bátor vállalkozók tesztelik a régóta felbontatlan élelmiszereket. A résztvevők örömmel és némi óvatossággal veszik szemügyre a múltból előkerült édességeket, italokat és különféle készítményeket. Feltárulnak a ’90-es évek ikonikus nassolnivalóinak és italainak emlékei, amelyeket a jelenkori változatokkal is összehasonlítanak, miközben megvizsgálják az összetevők és ízek időbeli változását.

Az időben továbbutazva a nézők tanúi lehetnek annak, hogyan befolyásolja az élelmiszerek öregedése azok beltartalmát, ízvilágát és fogyaszthatóságát. A beszélgetés során érdekes kérdések merülnek fel a tartósítószerek szerepéről és az árak inflációjáról, például a híres ‘Fredo-inflációs metrikáról’, valamint nosztalgikus szempontokat is felvillantanak. Igazi kultúrtörténeti jelentőségű pillanatokat teremt az is, ahogy előkerül a hetvenes évekből származó ‘katsup’, vagyis a ketchup hajdani formája, és rácsodálkoznak az eltérő elkészítési módokra, alapanyagokra.

A különféle élelmiszerek mellett a gasztronómiai nosztalgia sem marad el: nosztalgikus műsorok, játékok és gyerekeknek szóló műsorok is szóba kerülnek, amelyek az egyes korszakokhoz kötődnek. A nézőket végigkíséri a kérdés, vajon miként változott (vagy nem változott) kedvenc termékeik íze, állaga – és mennyire veszélyes megkóstolni egy ötven-hatvan éves bontatlan édességet?