Sokan alábecsülik a karfiol sokoldalúságát, pedig ez a zöldség számtalan formában feldolgozható. A mostani recept ennek egyik legegyszerűbb, mégis rendkívül ízletes változatát mutatja be, ahol fűszeres, sütőben sült karfiol a főszereplő.
Előkészítésnél megismerhetjük, hogyan érdemes a karfiol fejét feldarabolni úgy, hogy ne hulljon szét, miközben a szárát sem érdemes kidobni, hiszen az is finom és puha. A recept kiemeli a chiliolaj, a fűszerek – mint a kömény, kurkuma és füstölt paprika –, illetve az egyszerű hozzávalók szerepét az ízek harmóniájában.
Külön izgalmas, hogy egy házilag készített, lime-os, joghurtos-tahinis szószt is tanulhatunk, amely krémességével és frissességével ellensúlyozza az enyhén csípős karfiolt. A tálalásnál a friss koriander színében és ízében is feldobja a fogást.
Felmerül a kérdés: hogyan lehet egy alapvetően egyszerű zöldséget igazán izgalmas, élvezetes főétellé vagy köretté varázsolni néhány jól megválasztott fűszerrel és egy gyorsan elkészíthető mártogatóssal? Mennyi lehetőség rejtőzik még a hétköznapi zöldségekben egy kis kreativitással?