Dél-Franciaország borairól gyakran sztereotípiákban gondolkodunk, pedig a terület az utóbbi évtizedekben szerteágazó változásokon ment át. Egyes részeken a mennyiségi termelés volt a jellemző, ami túltelítettséget és minőségi válságot hozott magával. Más termelők azonban évtizedekkel ezelőtt elindultak a magas minőség és egyediség irányába, ezzel világszinten is elismert, kultikus borokat alkotva.
A videóban különleges, érett fehér- és vörösborokat kóstolnak meg, amelyek nagy részét kiemelkedő, gyakran alulértékelt pincészetek állították elő a régióban. Felmerül a kérdés: Vajon valóban érdemes figyelmet szentelnünk a déli terroirok érett tételeinek, hiszen sokaknak még mindig az újabb, gyümölcsös borok ugranak be elsőre, nem pedig a hosszan érlelhetőek.
Milyen hatása van a különböző talajoknak, borstílusoknak és szőlőfajtáknak ezekben a kivételes nedűkben? A borászatok, mint például a Mas Julien, La Pèira vagy a Grange des Pères, egyedi filozófiákkal és kísérletező hozzáállással emelik ki a régió sokszínűségét. A nagy presztízsű borok mellett szó esik az adott borok érettségének és egyediségének kérdéséről is, és arról, hogy létezik-e még elérhető árú ‘kultbor’ a régióban.
Bepillantást nyerünk abba is, hogyan lehet egy régió hírnevét – akár külső, globális hatások árnyékában – minőségi borokkal újraírni, miközben a borvidék sajátos karaktere is megőrződik.