A
A
  • Angol
  • Magyar
  • 29 perc

Fedezd fel Dél-Franciaország kultikus borait és különleges történeteit

Kiemelkedő dél-franciaországi borok kóstolása során a videó izgalmas kérdéseket vet fel a régió fejlődéséről, borászati kísérleteiről és a valódi minőség kereséséről.

Dél-Franciaország borairól gyakran sztereotípiákban gondolkodunk, pedig a terület az utóbbi évtizedekben szerteágazó változásokon ment át. Egyes részeken a mennyiségi termelés volt a jellemző, ami túltelítettséget és minőségi válságot hozott magával. Más termelők azonban évtizedekkel ezelőtt elindultak a magas minőség és egyediség irányába, ezzel világszinten is elismert, kultikus borokat alkotva.

A videóban különleges, érett fehér- és vörösborokat kóstolnak meg, amelyek nagy részét kiemelkedő, gyakran alulértékelt pincészetek állították elő a régióban. Felmerül a kérdés: Vajon valóban érdemes figyelmet szentelnünk a déli terroirok érett tételeinek, hiszen sokaknak még mindig az újabb, gyümölcsös borok ugranak be elsőre, nem pedig a hosszan érlelhetőek.

Milyen hatása van a különböző talajoknak, borstílusoknak és szőlőfajtáknak ezekben a kivételes nedűkben? A borászatok, mint például a Mas Julien, La Pèira vagy a Grange des Pères, egyedi filozófiákkal és kísérletező hozzáállással emelik ki a régió sokszínűségét. A nagy presztízsű borok mellett szó esik az adott borok érettségének és egyediségének kérdéséről is, és arról, hogy létezik-e még elérhető árú ‘kultbor’ a régióban.

Bepillantást nyerünk abba is, hogyan lehet egy régió hírnevét – akár külső, globális hatások árnyékában – minőségi borokkal újraírni, miközben a borvidék sajátos karaktere is megőrződik.