Sokan úgy gondolják, hogy a borfogyasztás unalmas, és csak bizonyos rétegekhez kötődik. A szőlő azonban a világ legkülönfélébb, gyakran extrém éghajlati és földrajzi körülményei között képes megélni, termése pedig lenyűgözően egyedi borokat adhat.
A videó során a világ legextrémebb ültetvényeiről és azok kihívásairól esik szó: a rendkívül hideg északi, a szinte függőleges meredekségű, vagy a tűzforró, száraz sivatagi, sőt, a vulkáni hamun nőtt szőlőkről is. A műsorvezető különös borokat kóstol, melyekben a terroir erőteljesen megjelenik: például a balti hűvös karakter, a tenger sós lehelete, vagy a magas UV-sugárzás miatti vastag szőlőhéj.
Feltárulnak többek között a lettországi kis szőlőskert, a német Mosel lejtős dűlői, a görögországi Santorini vulkáni talaja, a portugáliai homokos partvidék, az új-zélandi déli extrémitás, valamint a chilei sivatag és az argentin magashegyi vidék különlegességei. Mindezen extrém környezeti adottságok hatása egyedülálló módon jelenik meg nemcsak az ízekben, hanem az egész borkészítési folyamatban is.
A néző kérdéseket kap a terroir szerepéről, arról, hogy lehet-e például egy borban szó szerint érezni a hegyek frissességét vagy a sivatag szárazságát, és miként változtatja meg a klímaváltozás a történelem során kihívásnak számító szőlőtermesztési helyeket.