Képzeld el, hogy egy külvárosi, egyhektáros kertben barangolsz, ahol minden négyzetméteren valami finomság terem. A házigazda végigvezeti a nézőt a kert kapujától a változatos magaságyásokig, ahol kísérleteznek különféle zöldségek sűrű ültetésével és a virágok, gyógynövények, valamint zöldségek összehangolásával.
Az ágyásokban a hagyma, fokhagyma, káposzta, borsó és salátafélék mellett egyre több hely jut ehető virágoknak és ritkább növényeknek is. Az elhagyatott udvarrészekből termő területek lesznek, ahová újabb és újabb bogyósokat, csonthéjasokat telepítenek. A függőleges termesztés és az espalier technika mellett kis parcellákban a család éves zöldség- és gyümölcsszükségletének nagy részét megtermelik.
A gyümölcsösben az ázsiai körtefáktól kezdve őszibarackon, nektarinon, cseresznyén át egészen a bogyókig, mindenféle fa és bokor helyet kap. A kísérletező szellem folytatódik a szőlők, kivi bogyók és újabban gabonafélék meghonosításában is, miközben kihívások jelentkeznek: kártevők, időjárás, vadállatok, de ezekre mindig akad kreatív megoldási ötlet.
A kertészkedés melletti másik nagy szenvedély a gombatermesztés – külön kis területet kapnak a shiitake törzsek, melyek lassan benépesítik a rendelkezésre álló, árnyékos zugokat. A gazda állatokat is tart: a baromfiudvar és a frissen kialakított méhészet is fontos része az önellátásnak és a biodiverzitásnak.
Végül betekintést nyerünk a főzésbe is: a kertből friss alapanyagokat szedve, házi tésztát és zöldségételeket készít, miközben megosztja apró trükkjeit és praktikáit, amelyek még tökéletesebb eredményt adnak. Az egész bejárás célja, hogy megmutassa, milyen lehetőségek rejlenek egy kisvárosi telken, és milyen izgalmas kérdéseket vet fel egy önfenntartó életforma kialakítása.